Bakkerstraat Menen

Een smalle rijwoning uit de jaren dertig, zoals er in Menen wel meerdere zijn. De eigenaar kocht de woning een tijdje geleden en besloot het huis (met twee verdiepingen) te verhuren. Nu plant de eigenaar een aantal renovatiewerken. Tegelijk vindt hij het belangrijk dat de huurder er tijdens de werken kan blijven wonen.

Een woning die verhuurd wordt, moet aan een aantal kwaliteitsvereisten voldoen. Daarom zijn enkele dringende aanpassingen nodig. In eerste instantie gaat het om kleinere zaken zoals de elektrische installatie, rookmelders, deurroosters enz.

Maar het huis moet ook structureler aangepakt worden: het metselwerk van de schouw, het opstijgende vocht... En tegen 2020 moet ook het dak verplicht geïsoleerd worden.

In de huidige toestand is het energieverbruik in de woning hoog: 26.000 kWh per jaar, of een kost voor de huurder van 1300 euro per jaar.

Dat is hoger dan het Vlaamse gemiddelde. Ter vergelijking: het theoretische energieverbruik voor deze woning bedraagt 19.950 kWh per jaar. Als alle stappen van de renovatie uitgevoerd worden, kan het huidige verbruik met 13.000 kWh of 650 euro per jaar afnemen. Dat betekent een daling van liefst 65% van het theoretisch berekende energieverbruik. 

Bekijk het verslag van de werken hier