Meensesteenweg Kortrijk

Een voorbeeldrenovatie van een typische rijwoning, gebouwd in 1930. Centraal gelegen in Kortrijk. Wij verbouwen deze tot een kwalitatieve, betaalbare, gebruiks- en vooral energievriendelijke huurwoning. De woning is een eigendom van De Poort vzw. De woning is niet geïsoleerd. Er is decentrale verwarming en warm water wordt geproduceerd door een elektrische boiler. Een ventilatiesysteem is niet aanwezig.

Meensesteenweg 37 kortrijk renovatieacties De Poort vzw geeft met de ze renovatie een concreet antwoord op actuele woonbe - hoeftes. Zo wordt het gebruik van de fiets binnen de stad gestimuleerd door het creëren van een veilige en praktische fietsenstalling aan de voorzijde van de woning, door de voorgevel van de woning op het gelijkvloers achteruit te plaatsen.

Het creatief omspringen met het rooilijndecreet biedt ook meteen een antwoord op de huidige beperkingen inzake buitengevelisolatie. Door het herschikken van het gebouw en de ruimtes minder hoog te maken, kan een extra slaapkamer en technische ruimte worden toegevoegd. Daarnaast worden kostenbeper - kende ingrepen toegepast door o.a. het oude vloerpeil te verhogen met 19 cm waardoor uitgraafwerkzaamheden worden beperkt. Op deze manier creëren we voldoende ruimte om vloerisolatie -en verwarming te plaatsen. Verdere Energiebesparende ingrepen doen we o.a. door een huisautomatisatie en LED-verlichting te voorzien. Daarnaast biedt vloerverwarming dan weer de mogelijkheid om op termijn over te schakelen naar alterna - tieve (goedkopere) verwarmingsbronnen zoals een warmtepomp. Waterbesparend kraanwerk zorgt dan voor beperking van (warm)waterverbruik, bovendien is er ook een warmte recuperatiesysteem (tot 65% rendement) van het afvalwater in de badkamer.

Bedoeling is ook dat het volledige energie - verbruik van water, aardgas en elektriciteit in kaart wordt gebracht en het sluipverbruik wordt beperkt. Dit wordt gevisualiseerd om bewoners bewust te laten omgaan met hun elektrisch energieverbruik. Na de renovatie zal het E-peil minder dan 60 bedragen.

Bekijk het verslag hier