1 jaar SUPRA: Nood aan renovatiebegeleiding was nog nooit zo groot

Kortrijk, 16 mei 2022 - De nood aan renovatiebegeleiding is nog nooit zo groot geweest, zeggen de initiatiefnemers van het Europees project SUPRA. Dat zijn intercommunales Leiedal in Kortrijk en IGEMO in Mechelen, samen met de Energiecentrale van de Stad Gent, samen goed voor 365.000 huishoudens. Zij sloegen een jaar geleden de handen in elkaar om de renovatiegraad in hun respectievelijke regio’s te verhogen met financiële steun van ELENA, een gezamenlijk initiatief van de Europese Commissie en de Europese Investeringsbank.

Op één jaar tijd zijn in de drie regio’s samen voor maar liefst 6,5 miljoen aan energiezuinige investeringen gedaan voor een totaal van 314 maatregelen, 249 maatregelen staan nog gepland. Hiermee werd een jaarlijkse energiebesparing van 1,8 miljoen kWh gerealiseerd. “We merken vooral een stijging in het aantal aanmeldingen bij onze diensten. In de zoektocht naar manieren om hun energiefactuur omlaag te krijgen, kloppen steeds meer gezinnen bij ons aan om samen met onze renovatiecoaches te bekijken welke energiezuinige maatregelen zij best kunnen nemen.”, zegt Alexander Detremmerie, projectcoördinator van SUPRA.

Het SUPRA-project staat voor ‘Speed UP Renovation through Accompaniment’. Twaalf renovatiecoaches -vier in elke regio- gaan gratis langs bij de mensen voor een woningonderzoek op vlak van energie. Nadien krijgen die gezinnen een verslag met stappenplan op korte en lange termijn, op maat van hun woning en volgens hun budget om hun energiewinst zoveel mogelijk te maximaliseren. De renovatiecoaches ontzorgen maximaal door ook offertes op te vragen, de werken op te volgen en alle premies op te vragen.

Bottlenecks

Het doel van de partners van SUPRA blijft om na 3 jaar -de looptijd van het project- 48 miljoen aan duurzame investeringen gerealiseerd te hebben. “Hoewel de vraag naar energiezuinige investeringen nog nooit zo hoog was, kampen we toch met een aantal bottlenecks. Niet alleen onze agenda’s staan volgepland met huisbezoeken, maar ook die van aannemers. De wachttijden voor de effectieve aanvang van de bouwwerken lopen serieus op. Daarenboven zijn op een jaar tijd de prijzen van bouwmaterialen ook veel gestegen, waardoor mensen twijfelen of ze wel nu zouden investeren. Of ze zijn genoodzaakt hun spaargeld te gebruiken voor de afbetaling van hun eindfactuur door de hoge energieprijzen, en stellen bijgevolg dure renovatiewerken uit.”, aldus Detremmerie.

Renoveren beste investering op termijn

Renoveren is nochtans meer dan ooit de beste manier om de energiefactuur omlaag te krijgen. Duurzame investeringen betalen zich op de lange termijn sowieso terug, maar door de hoge energieprijzen zijn nu ook de terugverdientijden veel gedaald. Verder is het door de aangekondigde beleidsmaatregelen van de Vlaamse regering, zoals de vereenvoudigde Mijn VerbouwPremie en renteloze leningen, volgens de SUPRA-partners meer dan ooit het moment om energiezuinig te renoveren.

Toch moet de overheid ook bijkomend inzetten op renovatiebegeleiding. “Bovenop de stijgende vraag, zien we dat de ondersteuning door een renovatiecoach cruciaal is om mensen finaal over de streep te trekken. Waar mensen twijfelen en zoeken tussen de vele mogelijkheden op vlak van technieken en financiële ondersteuning, treedt de renovatiecoach op als vertrouwenspersoon die helpt de juiste keuzes maken. Zeker bij kwetsbare groepen die vaak andere zorgen hebben, is de meerwaarde van onze begeleiding niet te onderschatten. Dat ons advies bovendien volledig onafhankelijk is en niet ingegeven door commerciële overwegingen, schept het vertrouwen dat mensen nodig hebben om de stap naar duurzame investeringen te zetten.”

Helft van de prijs

Dankzij de middelen van SUPRA is het voor Intercommunale Leiedal mogelijk om vanaf 1 april 2022 tot 31 maart 2024 slechts de helft van de begeleiding aan te rekenen. Voor kwetsbare doelgroepen was dit al gratis. “We hopen zo nog meer momentum te creëren voor energiezuinige investeringen aan de woningen, want het is nodig voor het klimaat, maar zeker ook voor je portemonnee.”, zegt Detremmerie.