Warmtepomp, een goed idee?

Wat is het

Een warmtepomp is een koolstof-neutrale warmtebron die warmte onttrekt aan zijn omgeving (lucht, water en bodem ) en kan ingezet worden in je woning voor verwarming en/of de opwarming van sanitair water. Hoe dichter de brontemperatuur bij de afgiftetemperatuur, hoe efficiënter je systeem.

Indien je een warmtepomp installeert, heb je geen gasaansluiting meer nodig en ga je voor 100 procent elektriciteit. Je hebt geen schoorsteen meer nodig die dus ook niet meer moet onderhouden worden. Het is een uitstekend alternatief voor een fossielvrije toekomst.

“Met een warmtepomp ga je voor 100 % elektrisch”

Wanneer is het voordelig om een te plaatsen?

Aangezien een warmtepomp verwarmt op lage temperatuur (30°-50°), is het belangrijk dat jouw huis goed geïsoleerd is opdat een warmtepomp optimaal kan renderen. Is dit nog niet het geval, kijk dan eerst om je woning beter te isoleren (vooral dak en ramen).

Doe de 50° test

Wil je weten of jij je woning zal kunnen verwarmen op lage temperatuur, doe dan de 50°-test. Verlaag je bronverwarming (ketel) tot 50 graden gedurende een paar dagen en voel of je woning genoeg opwarmt. Indien dit het geval is, dan kan je de installatie van een warmtepomp overwegen, op je bestaande radiatoren of met ventilo-convectoren. Indien niet, dan kijk je best om jouw woning eerst beter te isoleren.

Heb je radiotoren in je woning en verwarm je met je gas- of stookolieketel op hoge temperatuur (70°), dan ga je moeten kijken of je vloerverwarming kan leggen en is de kost van de installatie meteen een stuk hoger. Maar ook dan blijft het nodig om goed te isoleren zodat het vermogen -en dus de kost- van je warmtepomp zo beperkt mogelijk blijft. Het maximum vermogen van een warmtepomp is 16 kW.

Ook als je momenteel verwarmt met elektrische accumulatoren kan een warmtepomp interessant zijn.

“Met een warmtepomp verwarm en koel je je woning en zorg je voor warm sanitair water”

 

warmtepomp daikin

Ben je nog niet klaar om je centrale verwarming volledig te vervangen, kan je ook een hybride systeem overwegen. Hierbij combineer je de warmtepomp met een efficiënte gascondensatieketel en verwarm je in het voor- en najaar gasloos met de warmtepomp en stook je bij met je gasketel in de koudste wintermaanden. Zo verlaag je al voor een stuk je gasfactuur.

Ben je van plan grondig te renoveren, ga dan zeker voor vloerverwarming. Dan kan je later nog kiezen welke verwarmingsinstallatie je verkiest.

Financiële voordelen

Indien je een warmtepomp installeert, zal je elektriciteitsfactuur stijgen, maar vervalt je gasfactuur en/of eventueel ook je stookoliefactuur.

Je EPC-waarde daalt en het energielabel van je woning stijgt, waardoor je woning ook meer waard wordt.

Indien het gaat om een grondige renovatie, krijg je ook een korting op je onroerende voorheffing. En als laatste kan je ook een premie krijgen voor je warmtepomp bij Fluvius die kan oplopen tot € 7.000 in het beste geval.

Overweeg je de installatie van een warmtepomp, maar zit je nog met vragen? Vraag een gratis huisbezoek van onze RenovatieCoach aan. Hij/zij komt bij je langs om jouw concrete situatie te bekijken en advies te geven.

Vraag je huisbezoek aan