Verkoelingstips

Hete zomertemperaturen? We geven je graag enkele tips om je woning koel te houden.

1. Vermijd oververhitting

De zon buiten houden is erg belangrijk. Dakramen en ramen in muren waar de zomerzon gemakkelijk op kan schijnen spelen een grote rol in de opwarming van je huis. Je kan deze best beperken of van buitenzonnewering voorzien.

2. Groen dak en gevelgroen

Een groendak en een groene gevel verkoelen je huis én de stad. Wist je trouwens dat een groendak er voor zorgt dat zonnepanelen efficiënter werken op hete dagen?
Zorg dan voor planten aan je gevel, op je balkon of in je tuin:

  • Je kan bijvoorbeeld een dakboom planten, die zijn zo gekweekt dat ze zowel een natuurlijke parasol als een blikvanger in je tuin zijn.
  • Een pergola laten begroeien met klimplanten of bomen is een ander idee voor natuurlijke verkoeling.
  • Is zo’n natuurlijke overkapping niet haalbaar? Dan kan je kiezen voor een schaduwdoek of bamboemat. Hieronder is ook nog plaats zat voor planten.

Met je overkapping in de tuin kan je misschien ook de zon van sommige ramen houden in de zomer.

pergola

3. Verlucht 's nachts

Heb je geen mechanische ventilatie? Tijdens warme periodes verlucht je jouw woning best ’s nachts of heel vroeg in de ochtend. 

4. Minder stenen is minder zweten

Verhardingen zoals terrastegels slaan warmte op en blijven die warmte ook lang afgeven. Bekijk welke verharding je echt nodig hebt in je tuin en haal her en der tegels weg. Je tuin wordt een pak koeler en je creëert ineens ook plaats voor meer groen.

5. Koeltepomp

Toch nog te warm? Een warmtepomp zorgt in de zomer voor verkoeling. De zomer is ook het ideale moment om over te schakelen op een verwarming op hernieuwbare energie.

6. Isoleren

Een goeie isolatie speelt niet enkel in de winter een rol. Tijdens de zomermaanden blijft een geïsoleerd huis langer koel.

Een goeie dakisolatie is het belangrijkste (de temperatuur op je dak is vaak nog een pak hoger dan de omgevingstemperatuur), maar ook gevelisoltie zorgt voor een voelbaar verschil. Kwalitatieve isolatie combineer je met een ventilatiesysteem, dat zorgt ’s nachts voor de aanvoer van buitenlucht en de nodige afkoeling.