Een warmtepomp voor iedereen

Zoals jullie weten kozen Lisa en Matthias voor een verwarming op lage temperatuur met een warmtepomp lucht-water met bijhorende vloerverwarming. Dit wil zeggen dat een buiten-unit warmte opneemt uit de buitenlucht en afgeeft aan water die door de leidingen loopt onder de vloer. De vraag die dan op iedereens lippen brandt, is of dit bij iedereen mogelijk is. Dit vragen we toch best even aan Lore, onze RenovatieCoach.

vloerverwarming

Lore, wat zijn de vereisten om bij jou thuis een warmtepomp te kunnen installeren?

Lisa en Matthias isoleren ook het dak en de gevel. Zonder deze ingrepen heeft het weinig zin een warmtepomp te installeren. Een warmtepomp heeft een vermogen van 2 tot 16 kW. Om een onverwarmde ruimte op te warmen op lage temperatuur moet de warmtepomp veel te hard werken. Allemaal verloren energie, waardoor je uiteindelijk niet zou besparen maar verbruiken.

Bij het koppel werd ook het volledige vloerpakket uitgebroken en bouwden ze dit opnieuw op vanaf nul, met een goede isolatielaag waarop de vloerverwarming komt en daarop de nieuwe chape. Dan moet je toch rekenen dat hier 40 cm nodig is. Ik denk dat dit ook een vereiste is, namelijk genoeg diepte voor vloerverwarming.

Lees de volledige blog

Zijn er andere oplossingen als je niet meteen vloerverwarming kan leggen?

Klassieke systemen op gas gaan steeds meer uit de markt gehaald worden en moeten uiteindelijk helemaal verdwijnen, dus is het toch sterk aangeraden hierover na te denken op de langere termijn. Een hybride warmtepomp die deels op gas, deels op elektriciteit werkt kan een tijdelijke oplossing zijn. Hierbij combineer je de warmtepomp met een efficiënte gascondensatieketel en verwarm je in het voor- en najaar gasloos met de warmtepomp en stook je bij met je gasketel in de koudste wintermaanden. Zo verlaag je al voor een stuk je gasfactuur.

Ben je van plan grondig te renoveren, ga dan zeker voor vloerverwarming. Dan kan je later nog kiezen welke verwarmingsinstallatie je verkiest.

Een andere oplossing is om de radiatoren te vervangen door ventilo convectoren.

chape

Wat zijn de grote voordelen van een warmtepomp?

Het grootste voordeel is dat je geen fossiele brandstoffen meer nodig hebt om te verwarmen en je dat volledig doet op elektriciteit. Zo heb je ook je schoorsteen niet meer nodig en vallen die onderhoudskosten weg.

Als je woning goed geïsoleerd is, zal je uiteindelijk veel gaan besparen op je energiefactuur. Met een warmtepomp bespaar je al snel tot 1.270 € per jaar. De warmtepomp kan uiteraard ook ingezet worden voor je sanitair warm water.

Kan je ook een idee geven van de kostprijs?

Het is uiteraard niet goedkoop. Een lucht-water warmtepomp zoals bij Lisa en Matthias kost ongeveer 15.000 €.  Maar het loont zeker ook de moeite om te kijken op welke premies je recht hebt. In 2024 kan je premie voor een warmtepomp oplopen tot 4.800 €. Voor vloerisolatie kan je tot maximaal 1.500 € premie krijgen en bespaar je tot 185 € per jaar.

De RenovatieCoach komt graag bij je langs om jouw concrete situatie te bekijken.

Vraag je huisbezoek aan