Doordacht renoveren? Project Vredesstraat 6 Menen stelt een voorbeeld voor de regio

Menen, 1 oktober 2021 - In opdracht van de Stad Menen, renoveerde de RenovatieCoach van Intercommunale Leiedal een woning van het Sociaal Huis van de Stad Menen tot energiezuinige noodwoning.

De hoekwoning in de Vredesstraat 6, in de wijk de Barakken, werd op zes maand tijd omgebouwd van energielabel F naar label A en behaalt nu een E-peil van 28, wat nog beter is dan de huidige norm voor nieuwbouwwoningen (E30). De woning moet een voorbeeld worden voor de hele regio hoe je een doorgedreven energetische renovatie het best aanpakt, en moet mensen inspireren om hun woning ook energiezuinig te renoveren. Tegen 2050 moeten alle woningen in Zuid-West-Vlaanderen immers een E-peil hebben van maximum 60.

Doordacht renoveren met beschikbaar budget

Het doel van de Stad Menen was de energiefactuur van de potentiële bewoners zo laag mogelijk te houden. Door slim in te zetten op isolatie én technieken, en door het beschikbare budget doordacht te benutten onder leiding van de RenovatieCoach van Leiedal, is dat ook gelukt.

“Als lokale overheid staan we dicht bij de mensen. Vaak proberen we onze inwoners te sensibiliseren om er als samenleving op verschillende vlakken op vooruit te gaan. Op het vlak van woningrenovatie is dat niet anders. Geen betere sensibilisering dan zelf het goede voorbeeld geven. In dit geval met onze noodwoning in de Vredesstraat, die we samen met de RenovatieCoach van Intercommunale Leiedal en dankzij 70.000 euro subsidies van de Vlaamse overheid hebben kunnen aanpakken”, zegt schepen van Huisvesting van de Stad Menen Renaat Vandenbulcke.

groepsfoto sprekers persmoment

Voor de werken was een totaalbudget ter beschikking gesteld van 140.000 incl btw. De uiteindelijke kostprijs voor de totale renovatie bedraagt € 113.505, als we de premies ter waarde van € 19.609 zouden aftrekken waarop particulieren recht hebben bij dergelijke renovatie.

Renoveren betekent altijd keuzes maken volgens jouw budget. Om de energiewinst te maximaliseren in de pilootwoning, koos de RenovatieCoach voor vloer- en gevelisolatie, hoogrendementsglas, de installatie van een gascondensatieketel met warmtepompboiler, een ventilatiesysteem en zonnepanelen. De gerealiseerde besparing is aanzienlijk want de maandelijkse energiefactuur van de woning zal volgens de V-test maximum € 60 bedragen. Daar bovenop werden ook nog een onderhoudsvriendelijke keuken en badkamer geïnstalleerd en kreeg het interieur kreeg nog een likje verf.

“Voor mij is het in dergelijke (maar ook in particuliere) projecten vooral belangrijk om mijn klanten zoveel mogelijk te ontzorgen,” aldus RenovatieCoach Simon Gruwez die het project coördineerde. “Door betrouwbare aannemers te zoeken, door een realistische maar haalbare planning op te stellen en die ook van kortbij op te volgen, en tegelijk de energiewinst te maximaliseren. Allemaal zaken die heel wat onnodige kosten kunnen vermijden. In deze context is de rol van de RenovatieCoach ook in dit project zeker een meerwaarde gebleken.”

Nu renoveren?

De stijgende prijzen voor gas en elektriciteit in combinatie met de stijging van prijzen voor bouwmaterialen zijn geen reden om op de rem te gaan staan wanneer je met verbouwplannen zit.

“De terugverdientijden van energiezuinige ingrepen worden door de stijgende prijzen kleiner en hoe minder je verbruikt, hoe minder afhankelijk je uiteindelijk bent van prijsschommelingen op de energiemarkt.”, zegt Wout Maddens, voorzitter van Intercommunale Leiedal. Maar er zijn nog redenen te bedenken waarom je beter niet wacht met renoveren. “De renovatiemarkt heeft door corona een hausse gekend, waardoor orderboekjes van aannemers vol zitten met lange wachttijden tot gevolg. Daarom start men beter nu al met de voorbereidende werken zoals plannen maken en een bestek opmaken “Op het einde van de rit kan je veel besparen door juiste keuzes te maken en offertes goed te analyseren en extra werken tot een minimum te beperken. En dan ben je bij de RenovatieCoach aan het juiste adres.”, aldus nog Maddens.

Opendeur

Tijdens het weekend van 2 en 3 oktober kunnen buurtbewoners, geïnteresseerden en mensen met plannen om hun woning energetisch te renoveren de volledig gerenoveerde woning gratis komen bezoeken en zich laten rondleiden door de RenovatieCoach.

foto overhandiging Sleutel

Je komt te weten welke technieken en materialen de RenovatieCoach gebruikte om de woning in de Vredesstraat future proof te maken, maar het is uiteraard ook de ideale gelegenheid om zelf je vragen te stellen over jouw verbouwing, wat de volgorde en kostprijs van de werken is, en op welke premies je recht hebt. Onze RenovatieCoach beantwoordt al je vragen, leidt je persoonlijk rond en geeft je tips. Je kan er verder ook zelf testen welke ingrepen jouw eigen woning nodig heeft.

Een rapport met de gedetailleerde info en tips is gratis verkrijgbaar ter plaatse tijdens de opendeurdagen en je kan je ook inschrijven voor een vrijblijvend gratis eerste huisbezoek van de RenovatieCoach. Je bent welkom op zaterdag 2 oktober en zondag 3 oktober, telkens van 10u tot 17u.