Opendeurdagen Pilootwoning Menen

Praktijkvoorbeeld van een doorgedreven woningrenovatie

 

Kom ons bezoeken op zaterdag 2 oktober en zondag 3 oktober, doorlopend en gratis van 10u tot 17u

 

In opdracht van het Stadsbestuur en OCMW Menen, renoveerde de RenovatieCoach van Intercommunale Leiedal een woning van het OCMW tot energiezuinige noodkoopwoning.

De hoekwoning in de Vredesstraat 6, in de wijk de Barakken, werd op zes maand tijd omgebouwd van energielabel F naar label A en behaalt nu een E-peil van < 30, sinds 2021 de norm voor nieuwbouwwoningen. De woning moet een voorbeeld worden voor de hele regio hoe je een doorgedreven energetische renovatie het best aanpakt, en moet mensen inspireren om hun woning ook energiezuinig te renoveren. Tegen 2050 mogen alle woningen in Zuid-West-Vlaanderen immers nog een E-peil van maximum 60 hebben.

Tijdens het weekend van 2 en 3 oktober stellen we met trots de volledig gerenoveerde woning voor aan de buurtbewoners, geïnteresseerden en mensen met plannen om hun woning energetisch te renoveren. Ook u bent van harte uitgenodigd om een kijkje te komen nemen, inspiratie op te doen en je vragen te stellen aan de RenovatieCoach die de totaalrenovatie coördineerde. Je komt er alles te weten over de keuze van de materialen en technieken, de kostprijs, de energiebesparing en de mogelijke premies.

Vraag je gratis huisbezoek aan

Doordacht renoveren

Het doel van het OCMW en het stadsbestuur van Menen was de energiefactuur van de potentiële bewoners zo laag mogelijk te houden. Door slim in te zetten op isolatie én technieken, en door het beschikbare budget doordacht te benutten onder leiding van de RenovatieCoach van Leiedal, is dat ook gelukt.

 

Foto gevel woning

Het budget omvat alle sloop- en grondwerken, volledige vloer -en gevelisolatie, de gevelbekleding, nieuwe ramen en deuren, en duurzame technieken zoals zonnepanelen, warmtepompboiler, gascondensatieketel, en een ventilatiesysteem. Er werden ook een onderhoudsvriendelijke keuken en badkamer geïnstalleerd en het interieur kreeg zelfs nog een likje verf.

Een rapport met de gedetailleerde info en tips is gratis verkrijgbaar ter plaatse tijdens de opendeurdagen. Die gaan doorlopend door op zaterdag 2 oktober en zondag 3 oktober, telkens van 10u tot 17u.