Waalvest Menen

Een halfopen bebouwing in het centrum van Menen. Het huis heeft een erfgoedwaarde, maar is niet of nauwelijks geïsoleerd. Nadat een oudere huurster overleed, kwam de woning leeg te staan. De eigenaar kan het huis nu dus grondig gaan renoveren, al wil hij het wel graag zo snel mogelijk opnieuw verhuren.

Renovatieacties

De verhuurders zijn energiebewust en willen bij de renovatie haalbare en betaalbare vernieuwende pistes verkennen. Het grootste deel van het huis is niet of nauwelijks geïsoleerd. Als er al isolatie is, dan is die er meestal slecht aan toe, zoals in het hellende dak. Het buitenschrijnwerk vervangen, in combinatie met een eenvoudig ventilatiesysteem, is een must. Om de energiekost te drukken, kan een zonneboiler worden geïnstalleerd. De zuidgerichte achtergevel is dan weer ideaal voor zonnepanelen die een hoog rendement kunnen halen.

Het buitenschrijnwerk vervangen, in combinatie met een eenvoudig ventilatiesysteem, is een must. Om de energiekost te drukken, kan een zonneboiler worden geïnstalleerd. De zuidgerichte achtergevel is dan weer ideaal voor zonnepanelen die een hoog rendement kunnen halen.

Energieverbruik

Op basis van de theoretische inschatting (de EPB-berekening) bedraagt het verbruik van deze woning 84.918 kWh of 4200 euro per jaar. Dat is een stuk meer dan het Vlaamse gemiddelde van 23.000 kWh.

Als alle renovatiewerken worden uitgevoerd, kan het energieverbruik dalen met 67.000 kWh of 3350 euro per jaar. Dat betekent een besparing van liefst 79%.

Bekijk hier het volledige verslag